Muistio Krakovasta

Krakova 29.4 –5.5.2018

HEIKKOSTEN SUKUSEURA RY:n Krakovan-matka 29.4.-5.5.2018
Pikkuhiljaa alkoi meitä Heikkosia saapua, kuka mistäkin päin Suomea H:ki Vantaan lentokentälle, ja kyllä halailtavia ja iloisia jälleennäkemisiä riitti. Lähtöselvitykset sujuivat mainiosti, emmehän olleet ekaa kertaa reissussa 

Lentokoneen laskeuduttua Krakovan kentälle, poistuimme meitä odottavaan bussiin. Puheenjohtajamme huudahti, pitää palata koneeseen, puhelin jäi sinne? Elinan todettua et se on Pentin repussa ?! Odotimme häntä hetken ja palattuaan,

sitä ei löytynyt koneesta. Jee repustahan se sitten löytyi, kaikki hyvin ! Eikun siitä bussilla terminaaliin ja laukkuja odottamaan, jonka jälkeen opas odottelikin meitä Heikkosten Sukuseuran plakaatin alla ja ohjasi meidät bussiin, joka vei hotellille n. 22.30. Saimme huoneet melko nopeasti, jonka jälkeen sänky jo kutsuikin matkaajia.

1.päivä
Kuvankaunis Puolan entinen pääkaupunki Krakova ja sen hurmaava Vanhankaupungin katukuva, sen aukio Rynek Glowny on yksi parhaiten säilynyt tori. Verkahalli, Hejnal-Neitsyt Marian kirkko kuuluisine alttaritauluineen, Jagellon yliopiston rakennukset, Florianin portti sekä lukuisat ruoka- ja ostospaikat tulivat tutuksi ekan päivän kaupunkikierroksella, joka tehtiin kävellen. Lounaan nautimme Vanhassakaupungissa ja loppupäivä olikin vapaata.
2. päivä
Lähdimme aamiaisen jälkeen 7.30 Auschwitz-Birkenaun retkelle n. 70 km päähän. Saimme kuulokkeet korville ja opastetun kierroksen aikana kuulemme tämän kuolemantehtaaksikin kutsutun leirin toiminnasta. Leirillä murhattiin yli 1,2 milj.ihmistä, se oli järkyttävä ja mieleen jäävä päivä muistutuksena ihmisen pahuudesta. Tämän kierroksen jälkeen odottikin taas lounas ihanassa Stara Poczta-ravintolassa ja ajo takaisin hotellille. Loppupäivä vapaata.
3. päivä
Wieliczkan suolakaivos, maanalainen maailma, joka on Unescon maailmanperintölistalla, eikä syyttä. Kaivos on vetänyt puoleensa matkailijoita ja vierailijoita kautta vuosisatojen.
Kaivos ulottuu syvimmillään yli 300 metriä maanpinnan alapuolelle. Me kylläkin menimme portaita pitkin jonkun verran yli 100 metriä. Pyhän Kingan kappeliin tutustuttiin suolakaivoksessa, upea paikka, kuvat eivät anna täyttä kuvaa siitä kuinka mahtava kaivos on. Tuliaisiakin tuli ostettua, ainakin vuorisuolaa ym. Kaivoksen kauneudesta ja sen parantavan ilman vaikutuksesta nautittuamme, palaamme Krakovaann. 14.00 aikaan. Loppupäivä taas vapaata.
4. päivä
Zakopane- Tatravuoriston helmi. Aamiaisen nautittuamme bussilla kohti Tatra-vuoristoa Etelä-Puolaan n. reilu 100 km. Ihanat maisemat matkan aikana. Zakopane on Puolan kuuluisa ja suurin talviurheilukeskus. Raitis vuoristoilma tuo kesälläkin erinomaiset puitteet terveys- ja virkistysmatkailuun. Hammasratasjunailua, käytiin huipulla 1350m korkeudessa, ihastelemassa Puolan monimuotoista maaseutua
Tutustuimme kauniiseen vuoristokaupunkiin ensin bussista ja sitten osaksi kävellen. Lounas nautittiin ulkoilma-ravintolassa, kaunis paikka.
5. päivä
Viimeisenä päivänä aamupäivä oli varattu omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen. Iltapäivällä lähdimme takseilla oppaan kanssa Krakovan kartanoon ”Tetmajeróvka” –taiteilijakotiin, jossa kuulimme vain meille esitettävän tanssi- laulu ja yksityiskonsertin.
Puolalaisen musiikin ja laulun tempaistessa meidät mukaan ja esiintyjien hakiessa meitä katsojiakin tanssiin.
Taksit veivät meidät takaisin hotellille. Illalla lähdimme kävellen koko ryhmä läksiäisillalliselle Trattoria- Soprano ravintolaan. Illan jo pimetessä kävelimme takaisin hotellille.
6. päivä
Aamulla 6.00 herätys ja aamiaiselle, lähtö kentälle 8.00 ja nokka kohti Suomea.
Iltapäivällä 13.00 jälkeen Helsingissä hyvästelyjen ja halauksien jälkeen alkoi kotimatka.
Olimme koko matkan ajan 22 ”Heikkosta” samassa hotellissa Wyspianskissa. Tulihan sitä nähtyä ja käytyä Krakovan suurimmassa ostoskeskuksessakin Galeria Krakowskassa, juutalaiskaupunginosassa ja Wawelin kukkulalla, jotka olivat muutaman minuutin kävelyn päässä hotellilta. Sää oli mahtava, joka päivä aurinkoa ja lämpöä yli +25 
Kevään vihreys, kukkien runsaus ja ryhmän yhteishenki antoivat elämisen iloa kaikille !
Kaiken kaikkiaan voisi todeta loppu hyvin – kaikki hyvin !!
Kiitos matkanjärjestäjälle Jussi Niemelälle, OK-Matkat Piipille ja erityisesti erinomaiselle oppaallemme Ella Denduralle 😉
Mahtava ja upea matka, ensi kevättä ootellen !!!
This entry was posted in Ajankohtaista. Bookmark the permalink.